zondag 30 september 2012

Ontkrachte vooroordelen

Het is alweer twee weken geleden dat ik hier voor het laatst berichtte uit Charleston. Het heeft zo lang geduurd doordat ik – echt waar – de laatste weken steeds meer aan het studeren ben. Ik heb al een aantal essays moeten schrijven, ik heb een aantal tentamens gehad (morgen weer…) en het leeswerk wordt er ondertussen niet minder op. Voor donderdag moet ik bijvoorbeeld een boek over de presidentsverkiezingen van 1996 lezen en een analyse van de campagnestrategieën van de kandidaten schrijven. Best leuk om te doen, maar het vreet ook veel tijd.

De werkdruk was dus even wennen, maar ik houd gelukkig nog wel genoeg tijd over voor andere (leuke) dingen. Vrijdag ben ik bijvoorbeeld voor het eerst naar een ijshockey wedstrijd geweest samen met andere uitwisselingsstudenten. Dat was inclusief Amerikaans volklied, patat met kaassaus, vechtpartijtjes tussen de teams en met de scheids, en overdreven schreeuwende fans. En ja, het was IJShockey, en ja, ik was zo slim om in zomerse outfit (slippers, korte broek, t-shirt) naar de wedstrijd te gaan. Het weerhield me er niet van een paar foto’s te maken. Eentje daarvan staat onderaan dit bericht. 

Duidelijke moge zijn dat dit blog bijhouden nu wel op een iets minder prominente plek op m’n to-do lijstje komt, al zal ik proberen om regelmatig stukjes te blijven schrijven. 

Iets anders dat me behoorlijk wat tijd kost, is sporten. In Groningen ging ik altijd wel een paar keer per week fitnessen, wat ik hier op de campus ook doe, maar daarnaast trek ik nu ook baantjes in ’t zwembad. Twee á drie keer per week lig ik in het zwembad, waarvan ik heb ontdekt dat ik het een stuk leuker vind dan hardlopen. Van het zwembad en de fitnessruimtes kan ik gratis gebruik maken, ideaal dus. Voorkomt bovendien de extra hamburgerkilootjes. 

Over sporten gesproken; opvallend genoeg sporten de meeste Amerikaanse studenten eigenlijk ook wel. De meeste gaan wel eens fitnessen of doen Zumba, of zitten bij een teamsport. Ze maken gretig gebruik van de goede en goedkope faciliteiten die de College aanbiedt. Ze eten misschien wat ongezonder dan ik gewend ben, maar veel dikke studenten lopen er niet rond op de campus. Een vooroordeel dat grotendeels ontkracht is dus. Maar zoals bij al m'n 'waarnemeningen' geldt ook hier: deze campus is natuurlijk niet bepaald een voorbeeld van de hele V.S. Neem m'n generaliseringen dus maar met een flinke korrel zout. 

In m’n vorige blogpost zei ik dat Amerikanen weinig op hun cijfers hoeven te letten op de middelbare school; als hun ouders genoeg geld hebben komen ze toch wel op een goede universiteit. Ook heb je in het hoger onderwijs in de V.S. geen niveau verschillen, zoals MBO, HBO en WO in Nederland. Iedereen met genoeg geld en/of goede resultaten wordt bij elkaar gestopt (al gaan de rijkste en slimste wel naar hoger aangeschreven universiteiten) wat er voor zorgt dat er ook studenten op de campus rondlopen die niet al te snugger zijn. Wat echter wel opvalt (en nu komt dus het positieve) is dat er in de lessen veel meer discussie is. Als de leraar iets vraagt, worden er ook daadwerkelijk meerdere antwoorden gegeven. Dat zijn niet altijd de goede antwoorden, maar studenten zijn hier in ieder geval wel veel meer bereid om echt fanatiek mee te doen tijdens college. 

Iets anders positiefs is dat bij bijna elke gelegenheid gratis (!!!) eten wordt aangeboden. Studentenverenigingen hebben bij bijna elke gelegenheid FREE FOOD. Afgelopen week ging ik bijvoorbeeld naar een filmavond, waar ze mensen probeerden te lokken met o.a. gratis nachochips. En donderdag was er een evenement georganiseerd waar studenten zich konden registreren om bij de presidentsverkiezing te gaan stemmen (als je wilt stemmen in de VS moet je geregistreerd zijn). Om maar zoveel mogelijk registraties te krijgen was er free pizza voor iedereen. Ik noem het pizzademocratie.  

Nog iets opmerkelijk positiefs: er wordt veel gefietst op de campus. Zeker studenten die buiten de campus wonen hebben bijna allemaal een fiets. Er wordt hier niet zo massaal gefietst als in Nederland, maar zeker meer dan ik had verwacht. 

Een vooroordeel dat ik had voordat ik naar de VS ging was dat vrijwel alle FOX News kijkers idioten zijn. Blijkt best mee te vallen. Ook voor veel studenten is FOX een belangrijke nieuwsbron, maar al die studenten zijn echt niet achterlijk. Bij het vak Political Campaign Communication zijn er regelmatig discussies waarbij de Republikeinse FOX kijkers met goede argumenten komen. En ook als ze het met FOX' standpunten eens zijn beseffen ze meestal wel dat FOX vooringenomen is. 

Wat ik eigenlijk al wel verwachte wordt steeds meer bevestigd: voor een goed beeld van Amerikanen en de Amerikaanse samenleving moet je niet té veel waarde hechten aan vooroordelen. 

Daar hou ik het bij voor vandaag! Hieronder nog een kleine selectie foto's van de laatste tijd. Voor wat meer foto’s kun je natuurlijk terecht op m’n facebookpagina.


Ijshockey tegen de Tar Heels (in 't blauw) van de University of North Carolina. Natuurlijk wonnen we: 6-2. (geen idee waarom de Canadese vlag er hangt trouwens)

Gisteren ben ik naar een optreden geweest van twee leuke bandjes. De band op de foto heet Royal Teeth. Erg opzwepende muziek. met trommels en rondspringende bandleden.

Het tweede bandje heette Heyrocco. De band bestaande uit drie leden en één veel te strakke broek was iets minder opzwepend maar zeker niet minder goed.  


Voor 't eerst gezeild :)




Het is hier nog een graadje of 30, dus vorige week gingen we naar 't strand.




1 opmerking:

  1. Hallo Coen,

    Wat is het altijd weer genieten van je verhalen. Lekkere vlotte teksten kun je schrijven, heel prettig om te lezen. Geniet nog van alles wat op je pad komt, of dat nu in de collegezaal is, tijdens de feesten of op één of ander tripje, veel plezier toegewenst.

    Groetjes, Gerard en Ria

    BeantwoordenVerwijderen