zondag 2 september 2012

Amerikaanse Dingetjes

Als je in Amerika bent, merk je dat gelijk. In restaurants zijn de porties groter, overal hangt de Amerikaanse vlag en er lopen veel zwaarlijvige mensen rond. Maar er is meer. Hier een paar compleet willekeurige dingetjes die mij opvielen:

Waste disposal
Amerikaanse keukens hebben waste disposals. In één van de twee wasbakken zit niet een normaal afvoerputje, maar een gat waar behalve water ook voedselresten in kunnen. Het ding vermaalt de resten tot pulp, waardoor het met het afvalwater mee het riool in kan. Geen idee waarom we zoiets handigs niet overal in Nederland hebben.

Refills
Bij restaurants in de VS is het gebruikelijk dat niet-alcoholische drankjes gratis worden bijgevuld. Drankjes zijn meestal ook nog een stuk goedkoper dan bij ons. Je wordt hier dus niet, zoals in Nederland, ‘genaaid’ op de drankjes. Behalve als je een wijntje of biertje wilt dus, dan moet je voor elke consumptie betalen en bovendien moet je

21 zijn om alcohol te mogen drinken
Ik wist dat al wel, maar toch is het een raar beeld in een restaurant. Waar in een Nederlands restaurant waar veel studenten komen alle tafels vol staan met flesjes bier en glazen wijn, zijn in de VS grote bekers frisdrank de standaard. Ook mag je onder de 21 vaak niet eens naar binnen bij kroegen en clubs waar alcohol wordt geschonken. Heel veel studenten hebben vervalste ID-kaarten om dit probleem te omzeilen, of drinken zich lam bij iemand thuis voordat ze uitgaan.

“How are you?”
Ik heb inmiddels geleerd om mensen altijd te begroeten met “How are you?” Een simpele “hey” wordt vaak als onbeleefd beschouwd. Zelfs met de caissière bij een supermarkt moet er het volgende gesprekje gevoerd worden: “Hello how are you?” “Good, thanks, how are you?” “Fine, thank you!” Waarna het gesprek is afgelopen en de caissière onverstoord met het scannen doorgaat.

Veeeeeeeel Starbucks
Amerika stikt van de Starbucks. Waar ik eigenlijk vooral veel McDonald’s en Burger Kings verwachtte, zat er in New York op een minuut lopen van elke willekeurige plek een Starbucks. Ook in Charleston hebben we er een paar, waar ze een groot deel van de drankjes gratis bijvullen. J


Elektriciteitspalen
In de meeste landen is het elektriciteitsnet in steden voor een veel groter deel bovengronds aangelegd dan in Nederland. Van de Verenigde Staten had ik dat eigenlijk niet verwacht. Toch zijn er ook in Charleston veel elektriciteitspalen die de straataanzichten verpesten, of het uitzicht vanuit mijn kamer:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten