maandag 17 september 2012

American Pie

Vandaag is het in de V.S. Constitution Day. Op 17 september 1787 ondertekende de Consitutional Convention de grondwet die de Amerikaanse federale regering vorm gaf. Dat document - dat in de hedendaagse politiek nog steeds erg veel (symbolische) waarde heeft - wordt vandaag herdacht. Veel Amerikanen zien de grondwet en de later toegevoegde Bill of Rights, waarin de rechten van de burger worden uiteengezet, als het bestaansrecht van de Verenigde Staten met principes waarvan niet afgeweken mag worden. Andere, over het algemeen wat meer progressieve, Amerikanen zien de constitutie meer als een verzameling idealen die, met de tijdsgeest in het achterhoofd, vrij geïnterpreteerd dienen te worden. Vrijwel geen enkele Amerikaan zal echter ontkennen dat hun grondwet van groot belang is geweest bij het vormen van de natie na het afschudden van de Engelse overheersing. Daarom wordt de ondertekening van dit document nog elk jaar herdacht.

Tot zover het educatieve gedeelte. Vandaag wil ik het eigenlijk hebben over een aantal stereotiepe ideeën die Nederlanders hebben over Amerikanen. Het stereotiepe beeld dat Amerikanen erg veel waarde hechten aan hun grondwet klopt. En wat betreft de stereotypen over het Amerikaanse studentenleven? Eigenlijk klopt dat ook wel redelijk, maar niet altijd.

Nederlanders kennen het Amerikaanse studentenleven vooral van slechte komedies zoals American Pie. Seks, stiekem bier drinken en American Football vormen het erg beperkte stereotiepe beeld. Het Amerikaanse studentenleven omvat veel meer dan dat. Al kloppen veel van de vooroordelen wel.

Het uitgaansleven is eigenlijk precies zoals ik verwacht had. Als je nog geen 21 bent en geen fake identiteitskaart hebt, en je dus nog niet legaal alcohol mag drinken of überhaupt een bar in mag, ga je op zaterdagavond van huisfeest naar huisfeest. Je wordt er niet uitgenodigd, je gaat er gewoon naartoe als je weet dat er bekenden zijn en er genoeg bier is. Meestal wordt er uit rode bekers gedronken en er is standaard een beerpong tafel. De feesten zijn gelukkig niet van die seks- en drugs orgies zoals in veel films, maar verder kloppen de stereotiepen vrij goed.  

Een ander stereotiepe opvatting is dat alle Amerikaanse studenten op de campus rijke ouders hebben.  Ook dat klopt wel redelijk. In Amerika zijn cijfers nauwelijks een vereiste om te mogen studeren, je moet gewoon het collegegeld kunnen betalen. Het feit dat alleen jongeren uit de midden- en hoge klassen kunnen studeren, maakt studeren in de VS nogal een eliteaangelegenheid. Bovendien is het niveau van de vakken wat lager, aangezien kennis minder een vereiste is. En ja, er zijn ook veel studenten die alleen maar studeren zodat ze in het universiteitsteam mogen spelen. Bij de beste atleten zien leraren veel door de vingers om deze sporters te laten slagen voor hun vakken. Goede resultaten in de competities levert de universiteit namelijk veel naamsbekendheid en geld op.  

Een ander stereotiep beeld was het introductiefeestje in de basketbalarena, waar ik eerder al over vertelde. Voor mijn gevoel straalde dit beeld, inclusief mascotte op het podium, erg veel highschool uit.


Ook de stoel-tafel combinaties in de collegelokalen doen me erg aan Amerikaanse highschools denken:


In een van m’n andere eerdere stukjes vertelde ik dat de studenten hier van makkelijk eten houden. Niet koken, maar eten bij een restaurant op de campus is de standaard. Die restaurants bieden aan studenten onbeperkt eten aan voor een betaalbaar bedrag. Veel makkelijker dan elke dag boodschappen doen, wat hier ook nog eens erg duur is. Vooral verse producten zijn belachelijk hoog geprijsd, zeker als je het vergelijkt met kant-en-klare troep. Een komkommer kost bijvoorbeeld zo’n drie dollar, een krop ijsbergsla twee vijftig. Voor al die rijke studenten zou het echter geen probleem moeten zijn. Toch kiezen studenten hier voor het gemak, en kiezen bij de lopende buffetten ook nog eens voor de calorierijke opties. Het beeld van ongezonde Amerikanen is voor mij dus bevestigd.

Iets anders dat je altijd ziet bij Amerikaanse films die zich op een campus afspelen, zijn de Fraternities en Sororities. Samengevat zijn het een soort kleine studentenverenigingen waar het draait om bier drinken en netwerken. Ze zijn allemaal vernoemd naar Griekse letters, zoals Phi Beta Kappa en Alpha Phi Omega, wat afkortingen zijn die respectievelijk staan voor “Love of learning is the guide of life” en “Be a Leader, Be a Friend, Be of Service.” Status is er erg belangrijk, meer nog dan bij Nederlandse studentenverenigingen.

Tot nu toe zijn voor mij veel stereotiepen bevestigd. Toch bleken ook veel van mijn vooroordelen niet te kloppen, en de stereotiepen gaan voor lang alle studenten niet op. Maaaar m’n stukje wordt al veel te lang, dus daar kom ik later nog wel een keer op.

PS: Sommige van jullie klaagden dat ze niet weten hoe ze op m’n blog moeten reageren. Ik heb de instellingen zodanig verandert dat je nu ook anoniem kunt reageren en je dus geen profiel aan hoeft te maken. Typ je reactie in het witte vak onder een bericht, en selecteer ‘anoniem’ bij ‘reageer als.’ Moet je je naam er wel even bij typen. Dus als je nog een vooroordeel over Amerikaanse studenten hebt die je graag ‘ge-factcheckt’ wilt hebben, vraag maar raak!

6 opmerkingen:

  1. volgens mij ben jij daar de echte stiffmeister ;) Veel plezier bij de feesten en bij het studeren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha je kent me toch; ik doe juist m'n best om NIET op dat soort figuren te lijken

      Verwijderen
  2. Coen, een erg herkenbaar en goed verhaal! Ik mis Amerika nu weer even. Gr. Dorus

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou begrijp ik ook waarom rijke Amerikanen zo dom zijn; ze kunnen alles kopen en hoeven er niets voor te doen. Zelfs status kunnen ze kopen. En ik denk dat Mit Romney ook zijn kanditatuur heeft gekocht, want hij maakt al net zo gekke uitspraken als toen George Bush.
    Als je er niet mee eens bent dan zeg het gerust Coen.
    Het is een leuk verhaal en als je nog meer van die stereotiepen hebt dan geef het alsjeblief door.

    Paps.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is weer een beetje overdreven! In de V.S. doen ze niet echt aan verschillende schoolniveaus (MBO, HBO, Uni), en het klopt dat schoolresultaten minder een vereiste zijn om een universiteit binnen te komen. Er lopen dus ook veel minder slimme of ronduit domme studenten rond, maar over het algemeen is de moeilijkheidsgraad wel vergelijkbaar met Nederland hoor! En de hoeveelheid lees/studie werk is nog wat hoger dan bij ons. Het is dus niet zo dat studenten er niks voor hoeven te doen.

      En inderdaad, in Amerika kopen politici hun baan. Kleine partijen en minder succesvolle mensen hebben hier geen kans op een politieke functie van nationaal niveau.

      Groeten thuis!
      Coen

      Verwijderen
  4. Hallo Coen,
    Ik geniet erg van je verhalen je hebt een boeiende manier van schrijven.
    Succes met wat je nog gaat doen en vooral genieten .

    Groet, Joke.

    BeantwoordenVerwijderen